FEHÉRGYARMATI GÖRÖG KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

Dicsőség Jézus Krisztusnak!
kapcsolat
szertartások rendje
történelem
linkek
címjegyzék
galéria


A Fehérgyarmati Görög Katolikus Egyházközség kialakulásának története 1992 decemberében kezdődött, amikor a város egyik nyugalmazott tanítónője özv.Fogarasi Ferencné - az egyházközség Márta nénije - felajánlotta házát a Hajdúdorogi Görög Katolikus Püspökségnek. A templomszentelésig házának egy részéből kialakított kápolnában voltak a Liturgiák, melyet Szilágyi Gábor jánkmajtisi parochus atya végzett. Ebben az időben a fehérgyarmati görög katolikusok a Jánkmajtisi Görög Katolikus Egyházközség filiájaként tevékenykedtek. 1995. október 28-án megtörtént az alapkőszentelés, majd közel négy esztendő múlva 1999. augusztus 22-én a templom fölszentelése, melyet dr.Keresztes Szilárd püspök úr végzett.
A templom terveit Balázs Mihály YBL-díjas építész mérnök, egyetemi docens készítette.
Korábban Fehérgyarmaton nem volt görög katolikus templom, hiszen ez egy dominánsan református város. Azonban az 1970-es árvíz után több görög katolikus család költözött ide Borsod, Hajdú és Szabolcs megyék területéről. Az 1999. évi felmérés szerint ez 160 családot jelentett majd egy 2001-ben készített összeírás alapján az itt élő görög katolikusok számát 453 főben maximalizálták.
Habár a templom 1999 óta áll még így 7 év után is van min munkálkodni. Terveink között szerepel a templom körüli kerítés építésének folytatása, az ikonosztázion befejezése, közösségi terem illetve ahhoz tartozó könyvtár kialakítása és egy harangtorny felépítése.

Ha az érintetlen Szatmáron jár kérjük ne hagyja ki Fehérgyarmatot és látogassa meg templomunkat!
Ebben a házban, mely az Ady Endre út 19.sz. alatt állt voltak a Liturgiák. Az egykori kápolnát 2005-ben elbontották.Szakrális építészet

A képre kattintva megtekinthető egy kis építészeti történelem a templomról.

Honlapkészítés